2005-12-24 – Lördag

Det är julafton! Det känns fantastiskt att få fira jul här på Aruba. Albin hade på sig tomteluva imorse när vi gick ner till frukosten. En amerikansk familj tyckte han var så söt och tog kort på honom.

Idag har vi åkt buss och sett en massa sevärdheter här på ön. Först åkte vi till Aloe Balm Factory, en aloe vera-fabrik. Där visade en tjej hur man använder plantan och vad man kan göra med den. Hon berättade att växtens olja första användes för att göra laxermedel, men numera gör man inte det. Oljan var orange, luktade illa och satt längst ner på bladet. Resten av gelen används till skönhets- och hälsoprodukter och är bra för allt. Högt blodtryck, myggbett och allt möjligt. Vi köpte varsin chokladpralin med aloe vera i, så nu ska vi bli himlans friska.

Därefter körde vi till Alto visto chapel, ett gammalt kapell på norra kusten. Där är helt annat klimat och terräng. Aruba skapades vid ett vulkanutbrott och är full av lavasten och det är ganska kargt. Men här på väst- och sydsidan märks det inte för alla hus, hotell och vägar. På norra sidan får man inte bada, där är farliga undervattensströmmar och hajar. Busschauffören gav oss dessutom en liten bonustripp på ett litet berg där vi kunde se California lighthouse och vårt hotell. Sen körde vi till ett ställe där det fanns en massa stenformationer som såg som olika saker. De stod i en trädgård med aloe vera, träd och buskar. Uppe på berget kunde man se öns gamla vulkan.

Vi körde vidare och chauffören berättade en massa kul och spännande på vägen. Han visade några fina kaktusstaket av alldeles raka ”orgel”-kaktusar. Han berättade att minimumlönen på Aruba är 750 USD och att man får stipendium för att studera i Venezuela eller Holland om man vill, eftersom det inte finns någon högskola här.

Nästa, och sista, stoppet var Natural bridge. Det är en stenbro som vattnet har skapat i en vik på norrsidan. Tyvärr rasade bron för 3 månader sen och det är nog en stor förlust för öns turism. Det fanns dock en liten Baby Natural bridge bredvid så man kunde se hur det hade varit, fast i miniatyr. Albin och jag gick ut där och Mats fotade.

Därefter bar det av till en marina och vi fick åka båt ut till De Palm Island. Det är en liten ö på ett rev som bara är en turistgrej. Där var all mat och dryck all inclusive och vi började med att äta lunch. Sen snorklade vi och badade lite med Albin. Det var rätt mysigt, men väldigt blåsigt. Ibland piskade sanden mot huden och det var inte alls skönt. Vi hade inte fattat att man skulle ha med sig egen badhandduk dit. (här vid hotellet får man låna handduk) Så vi fick snällt köpa en i souvenirshopen. Efter våra timmar på ön åkte vi tillbaka till hotellet med samma busschaufför och vi tippade honom väl för han var riktigt kul.

På kvällen hade vi bokat middag på hotellet finresturang, som tyvärr inte var så väldigt bra. Maten var sådär, men servicen var tyvärr helt obefintlig. Han kom in med vitt vin (flaskan var dessutom öppnad) när vi beställde rött och min chokladmousse var definitivt gjord på pulver… Men vi drack vin (jodå, vi fick en flaska rött till slut) och köpte lite drinkar i baren efteråt och satt vid poolen och hade mysigt. Så vi fick en väldigt fin julafton.